Principi i elementi qigong-a

Priredila: Martina Raguž

Opuštenost

Opuštenost je najvažniji princip qigong-a. Imati čitavo tijelo opušteno (kin. quan shen fang song) znači  otpustiti nepotrebnu napetost i postići svjesnu opuštenost.

Zglobovi omogućavaju pokrete te moraju biti opušteni i otvoreni (kin. guan jie song kai). Ako su napeti i ukočeni, mišići se skraćuju i smanjuju opseg pokreta, a moguće su i ozljede. U qigong-u, zglobovi imaju i ulogu „vrata“ kroz koja prolazi qi te je iznimno važno da su opušteni i otvoreni. Opuštanje je najbolje zamisliti kao nježno širenje iz centra tijela prema periferiji, sa sviješću o svim točkama u kojima postoji napetost. Koljena se najteže opuštaju jer postoji navika ukočenog stajanja ili hodanja. Opustit će se i otvoriti laganim savijanjem, što, osim pravilnog stava, omogućava lakše kretanje i fleksibilnost.

Glava i vrat

Opustiti vrat i dozvoliti energiji da dosegne vrh glave (kin. xu ling ding jing) znači osloboditi mišiće vrata prema van i duž kralježnice, što glavu čini laganom i u ravnoteži na gornjem dijelu kralježnice, a qi i krv mogu neometano protjecati do vrha glave.

Držati glavu kao da visi o niti (kin. ding tou xuan) koja je pričvršćena na vrhu i drži cijelo tijelo uspravnim, slika je koja najbolje opisuje pravilno držanje, u kojem su glava i vrat u ravnini a brada lagano uvučena.

Jezik treba lagano dodirivati vrh nepca (kin. she ding shang e) čime se stvara slina i tako sprječava isušivanje usta i grla. To je i mjesto gdje su susreću dva glavna meridijana – dumai kojim se qi kralježnicom penje do tjemena pa spušta do nepca i renmai kojim qi putuje od nepca do dantiena – i zatvaraju krug koji qi-u omogućava snažniji tok, a time i više energije u tijelu.

Ramena i laktovi

Spuštena ramena i lagano savijeni i opušteni laktovi (kin. chen jian zhui zhou) omogućavaju dublje disanje, sprječavaju stvaranje napetosti u gornjem dijelu tijela i pospješuju cirkulaciju u šake. Spuštanjem ramena i laktova i qi se lakše „spušta“ u dantien.

Leđa i prsni koš

Uspravljena kralježnica i osjećaj „centriranosti“ (kin. zhong zheng) prisutni su u gotovo svim pokretima i formama qigong-a, a nužni za pravilno stajanje i meditaciju. Naime, ako je kralježnica (previše) savijena narušava se slobodan protok qi-a. „Rastezljivo uže“ prikladna je usporedba za osjećaj koji se mora imati ako je kralježnica na ispravan način uspravljena, kao kad se uže nježno poteže s obje strane, podizanjem glave i spuštanjem trtice kao i laganim guranjem kukova prema naprijed. Naravno, kralježnica ne može, niti treba, biti potpuno ravna, ali se u prirodnu zakrivljenost treba unijeti otvorenost svakog pojedinog kralješka. Kako nema nagiba niti u jednu stranu, ovakav stav omogućuje jednostavno kretanje u bilo kojem smjeru uz osjećaj dobro ukorijenjenog stabla s pokretljivim granama.

Lagano uvučeni prsni koš omogućava qi-u koji teče prednjim dijelom tijela da „potone“ u dantien i dalje u zemlju, dok istegnuta i produžena kralježnica pomaže „uspon“ preko leđa. (kin. han xiong ba bei).

Kukovi

Opuštanje kua (prepone) (kin. song kua) iznimno je važno za razgibavanja kukova i mišića kukova. Kada su mišići i tetive oko kukova opušteni, qi iz dantiena neometano se širi tijelom. Opušteni mišići omogućavaju, također, lakše osjetiti da fizički pokret dolazi iznutra, potaknut pokretom qi-a u donjem dijelu trbuha.

Um i qi

Koristiti namjeru, a ne snagu (kin. yong yi, bu yong li) u opuštenom i uravnoteženom qigong stavu nije toliko teško koliko je primjena ovog principa zahtjevna u kretanju. U tom se slučaju preporuča „napraviti manje“ ili zamisliti da radimo pokret. Namjera koja se stvori u umu pomaže u izvođenju samog fizičkog pokreta. Bez svjesnosti i usredotočenosti vježbanje qigong-a nema tako povoljan učinak kao što može imati uz pravilno izvođenje.

Qi „tone“ u dantien (kin. qi chen dan tian) kao što i svaki dio dijela traži svoju najnižu točku, kreće se prema dolje, kao da teče. Taj se princip „spuštanja“ primjenjuje u disanju, vježbanju, meditaciji i stajanju. Namjera da se qi spusti poboljšava ravnotežu i olakšava pravilno disanje.

***

Umjetnost aktivnog opuštanja (kin. fang song gong)

Aktivna opuštenost je budna i svjesna, oslobođena nepotrebne napetosti. Ona je temeljni princip unutar qigong-a i, istovremeno, ključna priprema za vježbanje svih formi i stilova. Njena su glavna obilježja svjesnost i smirenost, lakoća, osjetljivost, osjećaj topline i „uzemljenosti“.

Svjesnost i smirenost

Biti aktivno opušten znači biti svjestan sebe i okoline. To stanje budnosti nemoguće je postići bez svjesnosti o tijelu. Nije se moguće riješiti napetosti ako ne znamo gdje smo napeti i što tu napetost održava. Svjesnost pruža mogućnost za promjenu, jer kada jednom primijetimo napetost, otvaramo prostor za njeno uklanjanje.

Lakoća

Aktivna opuštenost priprema tijelo za korištenje minimalnog napora pri izvršavanju zadataka bilo koje vrste. Cilj je imati osjećaj lakoće bez obzira na to koliko je energije doista potrošeno. Kada je količina truda koja se ulaže uravnotežena, lakše je opustiti tijelo i um, a kretanje postaje brže, fluidnije, lakše.

Osjetljivost

U procesu aktivnog opuštanja postajemo osjetljiviji za zbivanja unutra i izvana, lakše uočavamo neravnotežu u sebi i okolini. Postajemo svjesni osjeta koji su nam bili nedostupni u stanju grča i napetosti. Sposobniji smo smirenije doživljavati neugodne situacije, brže reagiramo na potencijalnu opasnost i općenito primjerenije reagiramo.

Osjećaj topline i „uzemljenosti“

Opuštenost pospješuje duboko disanje, širi krvne žile i poboljšava cirkulaciju. Osjećaj topline koji se širi tijelom tijekom i nakon vježbanja najprisutniji je u šakama i stopalima. Spuštanje težine u tlo preko stopala daje osjećaj „uzemljenosti“ i ravnoteže. Istovremeno je to i čin opuštanja svakog pojedinog dijela tijela, kao i mentalnog otpuštanja nakupljenih briga.