QIGONG

Što je Qigong?

Qigong (Ch’i Kung) je cjelovit, holistički sustav vježbi. On sadrži drevno znanje temeljeno na razumijevanju vitalne, unutrašnje energije čovjeka kojeg čine stavovi tijela, fluidni i opušteni pokreti, tehnike disanja i meditacije. Pomoću njih se vitalna energija akumulira i pohranjuje u tijelu, te regulira njezin protok organizmom, čime se postiže njegovo usklađivanje sa zakonima života unutar i izvan nas samih.

Vježbanjem qigonga tijelo postaje opuštenije, gipkije i snažnije, što rezultira smanjenjem napetosti u vratu, leđima, ramenima ili nekom drugom području koje trpi zbog stalne izloženosti stresu svakodnevnog života. Redovito vježbanje blagotvorno je i za disanje, pri čemu se unutarnji organi nježno masiraju i postaju snažniji i vitalniji, kao i za aktivnost uma (duha, kin. shen) koji postaje smireniji, opušteniji i fokusiraniji čime utječe na ukupan osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Qigong se naziva ‘umjetnošću’ jer se njime postiže svjesno namještanje-podešavanje stava i pokreta tijela i qi-a, te disanja i svijesti koje stvara ljepotu sklada u ljudskom bivanju. Qigong se naziva i ‘umješnošću’ jer se ta ljepota postiže dugim, upornim i posvećenim vježbanjem.

Vježbanje je utemeljeno u vježbanje stava, prvenstveno onoga koji se naziva Stojeći qigong, kin. Zhan Zhuang, a izgleda kao da se rukama obujmi stablo ispred tijela. Ispravan stav povećava opuštenost, ravnotežu, ispravno disanje i protjecanje vitalne energije, a uključuje uspravnu i opuštenu kičmu, opuštenost ramena i svih ostalih zglobova, koji su prije lagano savijeni nego sasvim ispravljeni, stopala čvrsto ukorijenjena u tlu, grudi opuštene, bez težine i otvorene, a abdomen i solar pleksus bez napetosti da bi dah mogao biti polagan, tih i dubok. Istovremeno,  cijelo tijelo i cjelovit um prožeti su budnošću, opuštenom i punom života. To je u svijetu najraširenija qigong vježba koja na najjednostavniji i najočitiji način sadrži i uvježbava sve osnovne njegove principe utemeljene u opuštanju tijela, disanja i uma.

Qigong se naziva ‘umjetnošću’ jer se njime postiže svjesno namještanje-podešavanje stava i pokreta tijela i qi-a, te disanja i svijesti koje stvara ljepotu sklada u ljudskom bivanju.
Neven Bradić

Od velikog broja različitih sustava i formi dinamičnog qigonga mi se bavimo i radimo s tri forme od koje svaka pokriva tri različite razine znanja: 1) Osam brokata svile (Baduanjin) za početnike, 2) Luohan qigong (18 Buddhinih ruku) za naprednije i 3) Siu Luohan qigong za napredne vježbače.

Baduanjin ili Osam brokata svile jedna od najstarijih poznatih formi qigonga (8. st.). Čini je niz od osam jednostavnih pokreta koji dubinski potiču protok energije u osam dijelova i smjerova tijela. Sastoji se od laganih istezanja, rotacija i opuštanja, koji stimuliraju energetske meridijane i unutrašnje organe, čineći vježbu osnovnom za sve naprednije i složenije forme, a ujedno elegantnom i gracilnom metodom kultiviranja qi-a, te odličnim uvodom u poznavanje vještine.

8-Brocades-(Baduanjin-Qigong)

Luohan qigong (18 Buddha Hands, The Animal Form – Forma pokreta životinja) po predaji je ostavština prvog patrijarha chan budizma Bodhidharme, voditelja Shaolin samostana u 6. st. Čini niz skladnih i upečatljivih pokreta koji podsjećaju na kretanje životinja poput tigra, ždrala, leoparda, zmije i zmaja. Usredotočenost na sklad i opuštenost pokreta i disanja dovodi do „otvaranja“ i osnaživanja tijela za optimalan protok energije. Ona na vrlo efikasan i snažan način uvježbava mišiće, tetive i zglobove tijela, djelotvorno otvara krvne žile i meridijane i potiče proticanje krvi i vitalne energije kroz njih, te smiruje disanje i aktivnosti uma. Tako postaje jedna od najefikasnijih vježbi prevencije u današnjem ubrzanom načinu života, ublažavajući posljedice sveprisutnog stresa.

Luohan-qigong-(18-Buddha-Hands,-The-Animal-Form)

Siu Luohan qigong  druga je forma Luohan sustava u kojoj je veći naglasak na vođenju energije tijelom uz disanje (dubinsko, inverzno) i punu pažnju. Naglašava se rad na tzv. mikrokozmičkoj orbiti, odnosno kretanju energije kroz dva glavna meridijana u tijelu – dū mài koji sredinom kičme uspinje qi prema tjemenu sve do jezika i rèn mài koji spušta qi natrag do dantiena. Smatra se naprednom qigong vježbom.

Qigong je istinska baština čovječanstva kojemu popularnost i prihvaćenost u svijetu neprestano raste, a obuhvaćajući ljude svih životnih dobi, rasa, nacionalne i religijske pripadnosti, ukida često nametnute granice u svijetu pridonoseći njegovu napretku, jedinstvu i miru.

Rad u „Taijiquan i Qigong  centru“ – Zagreb utemeljen je u želji i namjeri da prenosi ovu vještinu u što izvornijem i istinskijem obliku slijedeći dostignuća velikih majstora ove vještine svim ljudima koji za to osjete potrebu.