TAIJIQUAN

Što je Taijiquan?

Tàijíquán (Tai ch’i ch’uan) je kineska borilačka i terapeutska vještina koju tvori niz polaganih opuštenih i kontinuiranih pokreta u kombinaciji s eksplozivnim i brzim pokretima, čineći tako forme koje odišu vitalnošću, skladom i cjelovitošću, te meditativnom smirenošću. Smatra se i naprednom vježbom qigong-a jer sadrži i nosi sve njegove temeljne principe.

Sustavno i redovno vježbanje uravnotežuje dvije osnovne prirodne sile – yin i yang – koje djeluju u nama, čini nas svjesnima upotrebe energije i podučava kako je prikupiti i održavati njen protok. To nam znanje može pomoći na putu do vitalnog i zdravog života.

U obliku kakav je danas poznat njegov povijesni nastanak može se vezati uz osobu Chen Wangtinga (17. st.), iz 9. generacije obitelji Chen iz sela Chenjiagou provincije Henan. Iako se uz nastanak taijiquana vežu imena i iz starijih vremena, za njih je teško išta više reći od prihvaćanja legendi u kojima se nalaze, dok se za nešto ranija razdoblja pojavljuju prve povijesne osobe ali o kojima se ne može reći ništa više osim imena, neke priče ili pojedinog teksta; to su na primjer Zhang Sanfenga, Wang Zongyueha, Jiang Faa i dr. Tek se za Chen Wangtinga dokumentirano veže kreiranje vježbe koja se, u nešto prominjenom i skraćenom ali u suštini u istoj strukturi i izgledu, sačuvala do današnjih dana. Ona je uistin u bila holistička uključivajući sljedeća znanja: 1) tradicionalne kineske medicine i teorije jingluo (o kretanju vitalne energije meridijanima); 2) sustave daoyin (o vođenju  i usmjeravanju energije) i tuna (o vježbama disanja); 2) borilačkih vještina toga vremena; kao i znanje 4) Yijinga i 5) taoističke filozofije.

Sustavno i redovno vježbanje uravnotežuje dvije osnovne prirodne sile – yin i yang – koje djeluju u nama, čini nas svjesnima upotrebe energije i podučava kako je prikupiti i održavati njen protok.
Neven Bradić

Chen stil Taijiquana čine spiralni pokreti (chansigong) koji potiču protjecanje vitalne energije tijelom, a koji se izvode u izmjenjujućem ritmu polaganih i brzih i eksplozivnih pokreta (fajing). Iako se Chen stil sastoji od velikog broja vježbi, tj. zasebnih formi, u Centru se vježbaju osnovne koje zadovoljavaju potrebe kako terapeutsko-rekreativnog, tako i borilačko-intenzivnog vježbanja.

Chansigong (Reeling Silk – Namatanje svile) osnovna je tehnika taijiquana. Set vježbi uvodi u razumijevanje stava tijela i odnosa s protokom energije (qi) te razvoja i razumijevanja spiralne energije koje je nužno za njegovo vježbanje.

Chansigong

Shi Jiu Shi (Forma 19 pokreta, kreirana od Chen Xiaowanga 1995. g.) sadrži osnovne karakteristike Chen stila i primjerena je za početak vježbanja.

Laojia (Stara forma), sastoji se od složenijih i dužih pokreta (74) i najstarija je poznata forma u taijiquanu. Proučavanje i vježbanje Stare forme doprinosi dubljem razumijevanju temeljnih principa taijiquana.

Povremeno uvodimo i naprednije vježbe i tehnike kao što su:

Tui Shou (Pushing Hands – Guranje ruku) forma je u kojoj se uči i vježba s partnerom. Cilj je postići zajedničko razumijevanje energije te razviti i primijeniti borilački aspekt taijiquana.

Pao Chui (Cannon Fist – Topovska šaka) dinamična je borilačka forma Chen stila za napredne vježbače, s naglaskom na fajingu (brzim i eksplozivnim pokretima).

Dan Jian (Forma s mačem) osnovna je od deset formi s različitim oružjima kojima se uči produbiti znanje temeljnih principa taijiquana kao što su snaga, uzemljenje i ravnoteža, fleksibilnost i pokretljivost, te osobito koordinaciju između ruku i tijela.

pushinhands

U „Taijiquan i Qigong  centru“ – Zagreb želja nam je i namjera prenositi ovu vještinu u što izvornijem i istinskijem obliku slijedeći dostignuća velikih majstora ove vještine, osobito današnje 19. generacije obitelji Chen i njegovog najpriznatijeg predstavnika – velikog majstora Chen Xiaowanga, njegovog učenika i danas priznatog majstora Oscara Muñoza Galeana, te pripadnika 20. generacije obitelji Chen i sinova majstora Chena, Chen Xinjuna i Chen Juna, svim ljudima koji za to imaju želju ili potrebu.

Ovladavanje stavovima postupno budi razumijevanje snage (dōngjìn), a razumijevanje snage vodi božanskom prosvjetljenju. Ovaj skok ne može se postići bez dugotrajnog i marljivog vježbanja!

WANG ZONGYUE